Fenntarthatóság

  • környezetvédelem

  • 2019-11-25

Sok gyermeket nevelve is lehetünk környezettudatosak

Nem vállal kettőnél több gyermeket Harry herceg és Meghan Markle, hogy lelassítsák a klímaváltozást. A környezetvédők szintén a gyerekek számának csökkenésében látják a megoldást, egy héttagú család szerint azonban a kettő nem függ össze egymással.

A kérdést a „Háztartásom hulladék nélkül”nevű Facebook-csoportban is feltettem, olyan szülők válaszát várva, akik legalább négy gyereket nevelnek. Molnár Hajnalka és férje, Molnár Zsolt öt gyermek szülei, és elmondásuk szerint éppen emiatt váltak környezettudatosabbá. „Nem mindegy a gyerekeknek, hogy milyen Földet hagyunk rájuk, ahogyan a Földnek sem mindegy, hogy milyen gyerekeket” – magyarázza. Eredetileg két babát terveztek, ám hatalmas boldogságot okozott nekik gyermekeik érkezése, így végül héttagúra bővült családjuk. Ahogyan egyre többen lettek, úgy fordítottak egyre nagyobb figyelmet a környezetük védelmére. Szelektíven kezdték gyűjteni a szemetet, és igyekeztek minél kevesebb csomagolással venni az üzletekben árult termékeket, ám később rájöttek, azzal teszik a legtöbbet, ha egyáltalán nem termelnek hulladékot. Ma már csak azt veszik meg, amire valóban szükségük van, és ezt nemcsak az élelmiszerek, hanem a ruhadarabok, játékok, bútorok vásárlása esetén is szem előtt tartják, eldobható pelenka helyett például moshatóra váltottak. „Háztájiban megtermelünk magunknak némi zöldséget, gyümölcsöt, tojást, húst, tejet, így ezek nem a boltból kerülnek a konyhába. Sokmindent magunk készítünk, például lekvárt, befőttet, aszalt gyümölcsöket, sajtot, kekszeket, és ha időm engedi, kenyeret is sütök” – sorolja Hajnalka.


A Molnár család maga állítja elő az alapvető élelmiszereket

Szemléletváltásuknak köszönhetően a hétfős háztartásukban összesen heti 1-2 kukászsáknyi szemét keletkezik, így a 120 literes tároló a harmadáig sem telik meg.

Hajnalkáék gyermekei 2, 8, 10, 12 és 13 évesek, és már születésük óta tudatosságra nevelik őket, így számukra természetes, hogy kulaccsal járnak és a szendvicsüket textilbe csomagolják. Ha van rá alkalmuk, jönnek szemetet szedni, és sokszor segítenek édesanyjuknak valamilyen házi finomságot készíteni. Szüleik azt is elmagyarázták nekik, hogyan takarékoskodhatnak az árammal és a vízzel, és bár olykor előfordulnak bakik, megértik törekvésük célját.


Csabi (13), Bogi (12), Verus (10) Levi (8) és Bazsi (2,5) számára természetes, hogy odafigyelnek környezetükre

Az egyetlen nehézséget a közlekedés okozza a nagycsalád számára. A falun belül gyalog vagy biciklivel járnak, de ha kirándulni mennek, vagy meglátogatják a nagyszülőket, családi autójukkal utaznak, mivel busszal nagyon időigényes lenne. „A házunkon van ugyan napelem, de az autónk egyelőre nem elektromos, csak a háztartásunk fogyasztását tudjuk napenergiával fedezni” – mondja Hajnalka, aki családjával az esetleges akadályokra inkább kihívásként tekint. Az anyuka úgy véli, egy átlagos kétgyermekes család ökológiai lábnyoma sem kisebb, mint az övék. „A gyermekvállalás kérdését minden pár saját döntésének tartom, amit sem pro, sem kontra nem befolyásolhat a környezetvédelem kérdése. Mi a magunk részéről erre az életformára vágytunk, és öt gyerekkel lett teljes a családunk.”

Fotók: Molnár Hajnalka

Fekete Fanni