Gyermekvédelem

  • kamaszkor , segélyvonal

  • 2020-01-01

Ne félj, mesélj!

A serdülőkor az egyik legérzékenyebb időszak az ember életében. Változások ezrei kísérik a tiniket a felnőtté válás útján, nem is csoda, ha számos kérdés merül fel bennük. De kitől kérdezzenek, ha a barátoktól ciki, a szülők előtt pedig túl kényes a téma?

Amikor beköszönt a kamaszkor, a kortársak véleménye egyre fontosabbá válik a serdülők számára, miközben a szülőktől egyre jobban próbálnak függetlenedni. Nincs ebben semmi meglepő. Ez a világ egyik legtermészetesebb átalakulása, minden korábbi generációra ugyanúgy igaz volt, mint a mostaniakra. Azonban ahogy telnek az évek, úgy változnak a szokások is. Napjainkban a Z és az Alfa generáció számára a Facebook, az Instagram, a Youtube és az összes többi internetes felület már nem csupán eszköz, hanem élettér is. Itt szerzik élményeik nagy részét, és itt tájékozódnak a világban történtekről. Még mielőtt megfogalmazódna bármilyen kérdés a fiatalokban, máris válaszok ezrei veszik őket körül – hiszen a „Google a barátjuk”.

De vajon hova forduljanak a fiatalok, ha nem találnak a neten egyértelmű választ? Kitől és hogyan kérdezzenek, ha a barátoktól kényelmetlen, mégis igénylik a személyes, megbízható visszajelzést? Ezt a kérdéskört járjuk most körül.

Yelon – „You arE not aLONe”

A mai fiatalok igényeihez igazodva a Yelon egy olyan szexedukációs program, amit weboldalon, mobilapplikáción és chat-szolgáltatáson keresztül érhetnek el a kamaszok. Alapvetően a tíztől tizennyolc évesek korosztályát célozza meg a program, és számukra nyújt életkornak megfelelő, megbízható információkat a testkép, szerelem, kapcsolatok és a szexualitás témakörökben. A kérdéseiket itt név és tabuk nélkül tehetik fel a fiatalok, amelyekre személyre szabott választ kaphatnak a témában járatos szakemberektől. 

Molnár Zsuzsanna projektvezető a tantrend.hu-nak adott interjújában kifejti a szexedukáció jelentőségét: „A szexuális nevelés a gyerekek általános nevelésének a része. Sokan azt gondolják, ez a téma csak a kamaszkorral válik aktuálissá, és ez az az időszak, amikor beszélni kell a szexualitást érintő kérdésekről, miközben már kora gyermekkortól megjelennek azok a témák, azok a helyzetek, amelyek megalapozhatják az egészséges szexualitásra való felkészülést. A szexuális nevelés inkább egy szemlélet, egy hozzáállás, amely fejleszthető, tanulható. Része a gyerekek és az ő igényeiknek, határaiknak a tiszteletben tartása, az egészséges testkép, testtudat kialakítása vagy az információk fokozatos, az életkornak megfelelő átadása és természetesen a bizalommal teli szülő-gyerek kapcsolat kialakítása. Ebben próbálunk segíteni a Yelonon megjelenő írásokkal is.”

Bővebb információ a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány honlapján.

Forrás: Unsplash/Andrew Neel

Ifjúsági Lelki Elsősegély

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély egy önkéntesekből álló szervezet, melynek célja az azonnali lelki elsősegélynyújtás. Rendszerük lényege, hogy hétköznapokon délután öt és este kilenc között bármikor ingyenesen hívhatók a 137-00 telefonszámon, a vonal túloldalán pedig képzett ügyelő válaszol minden felmerülő kérdésre, és segítséget nyújt a lelki problémákban. A bizalmat erősíti, hogy teljesen anonim a telefonbeszélgetés, tehát sem nevet, sem pedig más olyan személyes adatot nem kötelező megadni, ami a beazonosítást szolgálja. Továbbá a beszélgetés során elhangzottakat sem adhatják tovább az ügyelők, még a rendőrségnek vagy egyéb más hivatali intézménynek sem, mivel szigorú titoktartást vállalnak. 

További hasznos információ az Ifjúsági Lelki Elsősegéllyel kapcsolatban az egyesület honlapján olvasható.

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

„A szökés egy nagyon veszélyes út, és sokszor a meglévő bajokat újabbakkal tetézi. És ezzel nem azt mondjuk, hogy maradj ott, ahol rossz neked, ahol bántanak! Gondolkozzunk közösen azon, hogy hogyan tudsz biztonság helyre kerülni, vagy mitől változna a helyzet ott, ahol most vagy!”

A 116 111-es számon a Kék Vonal az egész országból ingyenes hívható, így nem kell aggódni sem a telefonszámla, sem pedig a szülők miatt, hiszen nincs nyoma a hívásnak. A telefon mellett olyan elfogadó és megértő felnőttek ülnek, akik fontosnak tartják a gyermekek és fiatalok lelki egészségének védelmét. Tanácsot ugyan nem adnak, viszont segítenek átgondolni, hogy az adott helyzetben mi lehet a legjobb megoldás. A legfontosabb, hogy mindig van kiút, aminek megtalálásában tudnak segíteni. Ha szükséges, megszervezik a nélkülözhetetlen segítséget.

A telefonhíváson kívül chat és e-mail formájában is lehet hozzájuk fordulni.

További információk a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapján találhatók.

Forrás: Yelon.hu

Iskolapszichológus

Az iskolapszichológust 500 tanulóként részmunkaidőben foglalkoztatja az intézmény, így a tanácsadás diákok számára teljesen ingyenes. Mivel részmunkaidőben dolgozik, emiatt az iskolapszichológust legkönnyebben e-mailen vagy telefonon lehet elérni, hiszen nincsen mindig bent az iskolában. Fontos tudni, hogy az iskolapszichológust köti a titoktartás, tehát ami ott elhangzik két fél között, azt bizalmasan kezeli. Feladatai igen sokrétűek, azonban a legfontosabbak közé tartozik, hogy megkönnyítse a diákok mindennapjait és segítséget nyújtson a felmerülő problémák esetén. Törvénybe foglalt szerepei közé tartozik még a tehetséggondozás, pályaválasztási és pályaorientációs tanácsadás, krízistanácsadás, szexualitás, személyközi konfliktusok, erőszakjelenségek megoldása.

Abban az esetben, ha a probléma komolyabb, és meghaladja az iskolapszichológus feladatkörét, akkor is bátran lehet hozzá fordulni, mivel tovább tudja irányítani a fiatalokat más szakemberhez.

További segély- és krízistelefonszámok ide kattintva érhetők el.

Posta Evelyn

Kiemelt fotó: Gaelle Marcel, Unsplash