Gyermekvédelem

  • jótékonyság , segítség , adakozás , adomány

  • 2020-01-29

Segítsünk okosan!

Adományokra nemcsak a téli ünnepek idején, hanem egész évben szükség van. Előfordul azonban, hogy tájékozatlanságból nem jut el a segítség a megfelelő helyre. Íme a teendő, ha szeretnénk, hogy garantáltan célba érjen adományunk.

A UPC Direct 2018 novemberében átfogó kutatást készített, melyben közel 2 000, hazánkban élő személyt kérdezett adakozási szokásairól. A felmérésből megtudhattuk, hogy a megkérdezettek fele alkalomszerűen adományoz szervezeteknek, magánszemélyeknek, csupán a válaszadók egyötöde választja rendszeresen ugyanazt a szervezetet.

Az adakozásban a legnagyobb problémát a bizalom jelenti, a kutatásból ugyanis kiderül, hogy a válaszadóknak mindössze harmada bízik abban, hogy az alapítványok célba juttatják az adományokat, negyven százalék csupán bizonyos szervezetekben bízik, míg a fennmaradó nagyjából harminc százalék egyáltalán nem bízik az adománygyűjtő szervezetek tevékenységében.

Így bizonyosodjunk meg egy szervezet hitelességéről

Kiválasztottál egy hangzatos céllal rendelkező, szimpatikusnak tűnő szervezetet, de szeretnél megbizonyosodni róla, hogy megbízható helyre kerül az adományod? Ha nem szeretnél éves jelentéseket vagy pénzügyi beszámolókat bújni, érdemes lehet felütni a NAV listáját, amit a felajánlott adó 1% fogadására jogosultakról készített, így megbizonyosodva róla, hogy létező, bejegyzett szervezetről van szó. 

Szintén bizonyítéka lehet a hitelességnek az állandó médiajelenlét, egy folyamatosan frissülő honlap, illetve a közösségimédia-felületek, melyeken könnyedén lehet tájékozódni a szervezetek aktuális tevékenységeiről. Gyanúra adhat viszont okot, ha ezek az oldalak régen frissültek utoljára, vagy egyáltalán nem léteznek.

Mindenképpen pozitív jel, ha a szervezet rendelkezik valamiféle partnerhálózattal, vagy tagja valamilyen szövetségnek, esetleg átláthatóságot, megbízhatóságot garantáló testületnek. Ezekkel kapcsolatban a honlapjukon, közösségi oldalaikon találhatunk tájékoztatást.

Legnépszerűbb támogatottak: a gyerekek

Talán nem olyan meglepő, hogy a fent említett kutatásban megkérdezettek nagy százaléka – szám szerint 72% – gyerekeket támogató alapítványoknak szokott adakozni. A NAV által az adóbevallási időszak után évről évre közzétett, adó 1%-ból befolyt adományokról szóló listák alapján az elmúlt években töretlen népszerűségnek örvendenek a beteg gyermekekkel foglalkozó alapítványok, 2019-ben a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány számára érkezett a legtöbb felajánlás, a második helyen a súlyosan beteg gyermekek számára élményterápiás nyaralást szervező Bátor Tábor Alapítvány állt.

A beteg gyerekeket segítő szervezetek mellett gyakran háttérbe szorulhatnak azonban a hátrányos helyzetűekkel foglalkozók, noha hasonlóan fontos tevékenységet végeznek. Ilyen szervezet például a BAGÁzs Közhasznú Egyesület. 2010-ben nyári táborként indult a kezdeményezés, melyet az önkéntesek lelkesedése duzzasztott odáig, hogy 2011-ben megalakulhatott az egyesület. Céljuk a bagi és dányi mélyszegénységben élő roma gyermekek és felnőttek fejlesztése, oktatása. Segítik őket céljaik, terveik megvalósításában, és támogatást nyújtanak ahhoz, hogy képesek legyenek betagozódni a többségi társadalomba. Honlapjukon számos sikertörténet olvasható, valamint megoldott a közvetlenül onnan történő egyszeri és rendszeres adakozás is.

BAGázs

Szintén nem a legnépszerűbb egyesületek között szerepel adományozás szempontjából, azonban fontos tevékenységet végez a 2015 óta működő Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. Küldetése, hogy a felnőtt társadalom minél nagyobb felelősséget vállalva minél többet tegyen a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Széleskörű tevékenységeik közé tartozik az életkornak megfelelő, tabuk nélküli szexuális felvilágosítás, a gyermekek erőszaktól való óvása, illetve az oktatáshoz és az őket érintő ügyekhez való joguk védelme. A BAGÁzshoz hasonlóan a nekik való adományozás is kivitelezhető akár weboldalukon keresztül, ahol egyszeri vagy havi szintű adományozóként is lehetősége van feliratkozni a jótékonykodóknak.

Viszonylag új szervezetnek számít a 2018 őszén alapított Menetszél Egyesület, amely hátrányos helyzetű gyerekek korrepetálásával foglalkozik. Önkénteseikkel az ócsai szociális lakóparkban, három VIII. kerületi iskolában és online is segítenek a tanulásban a gyerekeknek. Nekik tavaly decemberben indult el online adományozási felületük, ahol a korrepetáló programok költségeihez járulhatunk hozzá.

Nem csak az utcán lehet adakozni a hajléktalanoknak

Bár a UPC Direct kutatásából ugyan az derül ki, hogy az emberek több mint egyharmada adakozik az utcán, esetleg közösségi médiában közzétett segítségkérés hatására magánszemélyeknek, a hajléktalanokat és lakhatási szegénységben élőket alapítványokon keresztül is támogathatjuk. 

Az Utcajogász Egyesület elsősorban a kiszolgáltatott helyzetben lévő hontalanok jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik. Hisznek abban, hogy létrehozható egy igazságos és befogadó társadalom, melyben az emberi és szociális jogok nem szenvedhetnek csorbát. A szervezet 2010 óta működik. Önkéntes jogászok és jogászhallgatók alkotják, akik a Blaha Lujza téren nyújtanak ingyenes jogi segítséget a rászorulóknak, illetve aktív közreműködőként részt vállalnak hatósági vagy éppen kilakoltatásokkal kapcsolatos eljárásokban. Céljuk, hogy hajléktalan és lakhatási szegénységben élő ügyfeleikkel együttműködve, közösen tegyenek azért, hogy fejlődhessen az érintettek jogtudatossága.

Ha az étkeztetés megtámogatását tűznénk ki inkább célul, a Heti Betevő Egyesületnek érdemes figyelmet szentelnünk. A szervezet 2013-ban kezdte tevékenységét szórakozóhelyeken való perselyekben gyűjtve az alapanyagokra szükséges pénzt, ma pedig már Magyarország több nagyvárosában tartanak heti rendszerességgel jótékonysági ételosztást rászorulók számára. Adományokon túl süteményekkel is támogathatjuk őket, amit önkénteseik becsomagolnak és eljuttatnak a rászorulóknak.

Jót tenni, jót venni

Ugyan az adakozás, a tudat, hogy tettünk valamit másokért, önmagában örömöt okoz, gyakran már azzal is segíthetünk, ha okosan választunk. A segítő vásárlás lényege, hogy nem csupán magunkat vagy valamelyik szerettünket lepjük meg valami széppel, hanem egyúttal megváltozott munkaképességűeket vagy nehéz társadalmi helyzetben levőket is támogathatunk.

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta küzd a hátrányos helyzetű gyermekek integrálásáért, mélyszegénységből való kivezetéséért. Az alapítvány arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy segítsen a szülőknek jó példát mutatni, ezzel építve a jövő generációt. 2013-ban indult el a Szuno projekt, melynek célja a hátrányos helyzetű közösségekben olyan munkahely teremtése volt, amely a képzetlen és motiválatlan embereket is be tudja vonni. A Szuno mára soktermékes koncepcióvá nőtte ki magát: mesedobozokat, hímzett textiltermékeket, lakberendezési termékeket és lakástextilt, üvegikonokat, papírsárkányokat, jegyzettömböket és laptoptáskákat is készítenek.

KockaCsoki

Ha ideális ajándékot keresünk, az édességgel soha nem lehet melléfogni. Ha pedig a KockaCsoki termékeit választjuk, nem csupán prémium kategóriás, belga alapanyagokból készült csokoládékat és bonbonokat vásárolhatunk, hanem egyúttal azokat a megváltozott munkaképességűeket is támogatjuk, akik ezeket az édességeket készítik. Az öt éve működő manufaktúra nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy autizmusban érintett fiatalok igényeihez alkalmazkodva, a nekik legmegfelelőbb körülményeket biztosítva egy olyan védett munkahelyet hozzon létre, ahol az autizmus spektrumzavarral élők is teljes jogú munkavállalók lehetnek. A csokoládéértékesítésből befolyt összegből gyakornoki, önálló életviteli programokat, szabadidős tevékenységeket szerveznek autista fiatalok részére, valamint tréningeket, workshopokat tartanak érintettek szüleinek, testvéreinek.

A lehetőségek tárháza sokszor végtelennek tűnhet, azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a segítségnyújtás bármely formáját választjuk is – még ha az, amit mi fel tudunk ajánlani, kevésnek is tűnhet –, rossz helyre nem kerülhet a támogatásunk.

Varga Eszter

Borítókép: Pixabay/Jan Vašek