Fogyatékossággal élők

  • Rett-szindróma , gyerekek , Down Alapítvány

  • 2019-11-07

Nőgyár Boutique: egy különleges munkahely

Nagyné Németh Adrienn két és fél éve ápolja otthon Rett-szindrómás kislányát. Sorstársaival összefogva elindította a Nőgyár Boutique-ot, ami nemcsak pénzkeresési lehetőség számukra, hanem hozzásegítette őket, hogy társadalmilag hasznosnak érezzék magukat.

A budaörsi édesanya megpróbáltatásai gyermeke 11 hónapos korában kezdődtek: Adriennek feltűnt, hogy bár Hanna képes lábra állni, mégsem kezd el járni, ahogyan az ebben az életszakaszban várható lenne. Az első orvosi vizsgálatokat követően azzal nyugtatták meg őket, hogy laza az izomzata, de idővel kinövi a problémát. Miután mind fizikai, mind kognitív képességei hanyatlani kezdtek, egyértelművé vált, hogy még komolyabb a baj, ám Hanna a hármat is beöltötte, mire megkapták a pontos diagnózist. Amikor kiderült a gyermek betegsége, munkáltatója azt tanácsolta Adriennek, hagyja ott állását és inkább lányával foglalkozzon. „Nagyon fájtak a szavai, mert azt sugallták, eddig nem törődtem eléggé Hannával, ezért magamat hibáztattam, hogy biztos nem tettem meg érte mindent” – emlékezik vissza. Férjével közösen hozták meg a döntést, hogy ő maradjon otthon a kislánnyal, ám a korábban bérszámfejtőként dolgozó anyuka nehezen élte meg, hogy egyik napról a másikra fel kellett adnia hivatását. Különösen az bántotta, hogy a monoton mindennapok során nincs lehetősége kihasználni képességeit. „Tíz év szakmai tapasztalatát kellett a kukába dobnom” – mondja.

Ráadásul kapcsolati hálói is beszűkültek, mivel otthon ülve nem tudott lépést tartani barátaival. Epilepsziás rohamai és mozgáskorlátozottsága miatt Hanna folyamatos felügyeletre szorul, Adrienn pedig ha akarná sem tudná másra bízni, betegségét kísérő autisztikus tünetei miatt ugyanis ragaszkodik az állandósághoz, s nehezen viseli, ha valami nem a megszokott rituáléknak megfelelően történik, például több citrom kerül a limonádéjába. Ha olykor ki is mozdultak a négy fal közül, a játszótéren azzal szembesültek, hogy a többi gyerek rémülten húzódik el Hannától és nővérétől, Emmától, aki ezáltal szintén elszigetelődött kortársaitól.

Fotó: Fekete Fanni

Adrienn élete akkor vett pozitív fordulatot, amikor az egyik kereskedelmi csatorna vetélkedőjének versenyzőjeként 3,5 millió forintot nyert. Az összeget egy fejlesztőközpont, a Mesenincs óvoda megvalósítására fordította, amely sajátos nevelési igényű gyermekeknek biztosít egyéni terápiás foglalkozásokat. Az intézmény révén rengeteg anyát ismert meg, akik hozzá hasonlóan kiszorultak a munkaerőpiacról, és úgy érezték, feleslegessé váltak a társadalom számára. Ez adta az ötletet, hogy létrehozzon egy adománygyűjtő webáruházat, amely a sorstársai által készített termékeket forgalmazza.

A Nőgyár Boutique tavaly decemberi elindulásával az anyukák nemcsak bevételforráshoz jutottak, hanem hasznos elfoglaltsághoz is: ékszerek gyártásába fogtak, míg Adrienn a projekt marketingjének megerősítését vette a kezébe.

Fotó: Fekete Fanni

Később újabb szülőket vont be a feladatba, akikkel a Down Alapítványon keresztül került kapcsolatba, így jelenleg tizenöten dolgoznak együtt. A Nőgyár Boutique-ban dolgozó anyák az ország különböző pontjain élnek: van köztük paksi, bicskei, siófoki, pusztamonostori és szombathelyi is. A legtöbben Down-os és Rett-es, ketten pedig autista és Williams-szindrómás gyerekek szülei. Sokan egyedül nevelik gyermeküket, ezért rendszerint az éj leple alatt tudnak dolgozni, amikor az már alszik, de az is előfordult, hogy egyikük Down-os babájával az ölében állt neki horgolni.

Érdekel a folytatás? A teljes cikk ide kattintva, a Képmás.hu-n olvasható.

Fekete Fanni