Fenntarthatóság

  • divat , környezetvédelem , klímaváltozás , műanyag

  • 2020-03-29

Neked szemét, nekik táska

... avagy három designer vállalkozás fenntarthatósági törekvése

Divatosnak lenni és csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat egyszerre? Egyedi holmik, kreativitás és újrahasznosítás? Három magyar vállalkozásnak sikerült. Utánajártunk, hogyan.

Használt ruha és használt zacskók: többek között ezekbe lehel új, és nem is akármilyen életet a Verkstaden, a Müskinn és a Smörgas Clothes. Mindhárom designer vállalkozás a fast fashion vonala ellen küzd, kísérletezik, újrahasznál, és keresi az alternatívákat. Kiállnak amellett, amiben hisznek, és ezt az alkotásaikon keresztül bátran hirdetik.

Verkstaden: Turkálóból designer boltba

A Vásár utca 4. szám alatti Verkstadenbe belépve egyik oldalt új, másik oldalt second hand szitanyomásos ruhák sorakoznak nyolc grafikus egyedi mintáival. Pintér Pálma Tüdős Pankával kezdte el a second hand ruhák felújítását, a Verkstaden Second Go-t. „Pankával egy bolhapiacon hozott össze minket a sors. A varrás szeretete közös volt, átjött, és elkezdtünk alkotni; így kezdtük el a second handezést, ennek immár 8 és fél éve” – meséli Pálma.

A kép forrása: https://www.facebook.com/verkstaden.budapest/

A Verkstaden egyik célja, hogy nyomot hagyjon. Nyomot hagyjon a fejekben és a piacon is.  „Itt vagyunk 20 m2-en, de akkor fogunk tudni nyomot hagyni, ha egyre többen és egyre nagyobb mennyiségben csináljuk ezt, mert attól, hogy van itt 70-100 second hand ruha is felújítva, még a világban ott van több millió, ami megy a szeméttelepre. Hiszek abban, hogy sikerül megugrani a következő szinteket, mert az, hogy itt üljünk a saját boltunkban a saját ruháinkkal, egyszer még csak egy álom volt. Nehéz ugyan elérni az ilyen szintű növekedést, de a fejekben már el tudtunk indítani változásokat, ami szintén nagyon fontos.” Pálma elmesélte azt is, hogy megtisztelőnek érzi, hogy az emberek felfigyeltek rájuk, de ettől még nem felejtik el, hogy ez a szerep felelősséggel is jár. Éppen ezért élnek is ezzel a lehetőséggel. Az új ruhákkal azokat az embereket is meg szeretnék szólítani, akik turkálóba vagy vintage boltba nem mennének be. „Sokan úgy térnek be, hogy csak új ruhát szeretnének venni, de amikor meglátják a Second Gó-s ruhákat, hogy ugyanaz a fazonjuk, mint az újaknak, jó színük van, jó minőségűek, és még olcsóbbak is, akkor bizony sokszor second hand árut visznek haza."

A kép forrása: https://www.facebook.com/verkstaden.budapest/

A Verkstaden szitanyomással teszi egyedivé ezeket a ruhákat. Ezzel a módszerrel a szitán egy fényérzékeny anyag segítségével egy minta jön létre. Egy spatulát használva a mintán – vagyis a szita fedetlenül hagyott részein – keresztül nyomják át a festéket a textilre. Egy verkstadenes workshop keretén belül bárki kipróbálhatja ezt a technikát, és felújíthatja saját mintáival a megunt ruháit. „Ami pedig a mintákhoz használt festéket illeti, használhatnánk olyat, ami 120 évig rajta lesz a pólón, világít a sötétben, és 25 nyelven beszél, de azon rajta van a döglött hal piktogram, amely jelzi, hogy környezetre veszélyes anyagot tartalmaz. Ezért csak vizes bázisú festékkel dolgozunk. Azt mondta a bácsi, akitől tanultam szitázni, hogy ezt a festéket akár meg is lehetne enni. De azért nyilván ezt ne próbáljuk ki” – nevet Pálma.

Müskinn – Nejlonzacskóból pénztárcát

A 4. szülinapját ünneplő Müskinnről Sziládi Noémit, a márka egyik alapító tagját kérdeztem a Somogyi Béla utca 18. szám alatti Sisko Studióban. Noémi és Tóth Eszter két, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett alkotó, 2017 januárja óta készítenek táskákat.

Kollekcióik nagyrészt kollaborációkból állnak. „Szeretünk közvetlenül kommunikálni az emberekkel, és átadni, mit csinálunk, mi mellett állunk ki, mi az, ami fontos nekünk. Ezt a kollaborációk segítségével nagyon jól meg tudjuk tenni, hiszen a termékeinken keresztül így tudunk üzenni, közvetíteni” – meséli Noémi.

Együttműködtek többek közt az Autistic Art Alapítvánnyal, mely autista lakóotthonok támogatásával foglalkozik, és autista fiataloknak biztosít művészeti foglalkozásokat. „Volt lehetőségünk lemenni Miskolcra, az egyik autista otthonba, és részt vettünk az egyik rajzfoglalkozáson. Ebből született egy szoros együttműködő kapcsolat.” Egy másik projektjük a ZINA magazin öt grafikusának közreműködésével a környezetvédelemre reflektál: öt grafika segítségével ültették át a környezetvédelem gondolatiságát a termékeikbe. A müskinn X ZINA táskái és grafikái epizódokat villantanak fel lehetséges jövőkből, amelyek során Zina nevű szuperhősük felveszi a harcot mutáns állatokkal, az óceánok szennyezésével vagy akár kiselejtezett ruhákkal, amelyek szörnyekké válva állnak bosszút az emberiségen egy napon.

A kép forrása: https://www.facebook.com/muskinn/ 

A Müskinn környezettudatossága a felhasznált alapanyagokban is visszaköszön. „Az is egy fenntarthatósági szempont, hogy ne romoljon el fél év múlva egy táska, de figyelünk, hogy ne csak strapabíróak legyenek az alapanyagok, hanem ellenőrzött, jó körülmények között is készüljenek, ami sokszor nehézséget jelent. Néha viszont az is elég, ha nyitott szemmel járunk: az egyik helyen, ahol veszünk vásznat, ki voltak dobálva átlátszó műanyag anyagok. Ezeket – a nekik hulladéknak számító anyagokat – elkezdtük megvenni táskák alapanyagához. Azóta egy egész kollekció született ebből” – meséli Noémi.

A kép forrása: https://www.facebook.com/muskinn/

Emellett a Müskinn egy új anyaggal kísérletezik: műanyagzacskókkal. Már kaphatóak pénztárcák, tasakok, melyek 100%-ban használt nejlonzacskóból készültek és szintén nagyon tartósak. „Ezt az anyagot akarjuk minél jobban, minél több helyen belevinni a termékeinkbe, az a célunk, hogy minél inkább fenntartható legyen a márka az alapanyagok terén.” Ezt a technikát workshopok keretein belül ki is lehet próbálni, de a cég a zacskók mellett sokszor dolgozik molinókkal, ezzel is terjesztve az újrahasznosítás fontosságát. Tehát akinek van otthon elfekvőben műanyagzacskója, ne habozzon bevinni a Sisko Studióba, ahol a lányok szép táskákat készítenek belőle, és az adományért cserébe még újrahasznosított kulcstartót is adnak.

A kép forrása: https://www.facebook.com/muskinn/

Smörgas Clothes – Fő a mértékletesség!

Chipses zacskó, parkolási pótdíj befizetésre felszólítás, bútorboltok leselejtezett anyagminta-füzetei és IKEA-s szatyrok: többek között ezek a Smörgas termékek alapanyagai. Ha valakinél használatlanul hevernek ilyen vagy hasonló anyagok, vagy esetleg szemétdomb helyett szeretné, ha új életet lehelne beléjük Bán Viktória, a Smörgas Clothes alkotója, leadhatja ezeket az Upsz Upcycle boltban.

A 18 éves Viktória 16 évesen döntötte el, hogy a kiskora óta tervezett álmát, hogy saját vállalkozásba kezdjen, ideje megvalósítania. Gimnáziumi tanulmányai mellett elkezdett pólókat festeni, majd árusítani őket. Megvette első varrógépét, amelyen, mivel az ötletekből azóta se fogyott ki, folyamatosan gyártja a kreatívabbnál kreatívabb táskákat, másoknak talán szemétnek számító alapanyagokból. Táskák mellett pólókat, kitűzőket, tolltartókat is készít.

A kép forrása: https://www.instagram.com/smorgasclothes/?hl=hu

A vállalkozása azóta jelentősen megnőtt, a szenvedélye és az értékrendszere viszont maradt:  „Mind a munkámban, mind a magánéletemben nagyon fontos a környezetvédelem, és szeretném, ha minél többen megismerkednének a hulladékmentességgel – meséli. – Bármi, amit csinálok, a fenntarthatóság jegyében készül, olyan szempontból is, hogy én csinálom saját kezűleg, és persze hazai. A környezetvédelem szempontjából fontos, hogy támogassuk a hazai termékeket.”

Viktória a hulladékmentességre a közösségi médián keresztül is buzdítja az embereket saját tippekkel, ötletekkel, inspiráló példát mutatva. A Smörgas Clothes alkotója bevallotta, hogy az elején nehezebb volt megtalálni az alternatívákat a hulladékmentes alkotáshoz, de mostanra már sok praktikát elsajátított és kitalált, például az alapanyagok beszerzése terén.

A kép forrása: https://www.instagram.com/smorgasclothes/?hl=hu

És hogy mi lenne az, amire Viktória leginkább felhívná az emberek figyelmét? „Azt hiszem, a mértékletesség a legfontosabb. Ne akarjunk többet, mint amennyit elbírunk. Az elégedettség a lényeg, és az, hogy megtanuljuk azt értékelni, amink van. Indiában vízválság van, nálunk meg a csapból folyik az ivóvíz, ébredjünk fel!”

Balla Júlia

Borítókép: https://www.facebook.com/muskinn/