Fenntarthatóság

  • Greta Thunberg , környezetvédelem , klímaváltozás , Fridays For Future

  • 2019-11-14

Fiatalok a klímaharc élén

„Cserben hagytok minket, de a fiatalok kezdik megérteni az árulásotokat. (…) A változás pedig el fog jönni, ha szeretnétek, ha nem” – mondta Greta Thunberg az ENSZ előtt tartott beszédében. De mit tesznek valójában ezek a fiatalok a változásért?

A kamaszlány, aki a klímaváltozás miatt nem járt iskolába                  

A 16 éves klímaaktivista, Greta Thunberg és a Fridays for Future mozgalom elért valamit, ami már régóta időszerű volt: globális trend lett a klímaváltozás kérdése. A mozgalom egy éve, az akkor még csak 15 éves svéd iskolás lány, Greta ötletével indult. 2018 augusztusában – a svéd választások közeledtével – a diáklány úgy határozott, minden hétköznap iskola helyett teljesen egyedül kiül a parlament elé, kezében egy táblával, amin csak ennyi állt: „Skolstrejk för klimatet”, vagyis „Iskolasztrájk a klímáért”. A sztrájkot egyedül kezdte el, de hamar csatlakoztak hozzá más diákok is. Így a választások után sem értek véget a tüntetések: megszületett a pénteki klímasztrájkok ötlete. Ahogy egyre több figyelmet kapott a kezdeményezés a médiában és a közösségi felületeken, egy ember kezdeményezése egy fiatalok által vezetett, önszerveződő, globális mozgalommá nőtte ki magát. A legutóbbi, szeptember 20. és 27. közötti tüntetéseket már 156 országban hirdették meg, és becslések szerint körülbelül 7,6 millióan vettek részt rajta.

Forrás: Greta Thunberg Facebook oldalaFotó: Greta Thunberg Facebook oldala

Greta körülbelül 8 éves lehetett, amikor először találkozott az iskolában a klímaváltozás fogalmával. Utánaolvasott a témának, és rájött, mekkora krízisről van valójában szó. A világ azonban, úgy tűnt, nem ad megfelelő reaciókat a veszélyforrásra, és nem ismeri el a jelentőségét, ezt pedig a  kislány nehezen tudta feldolgozni. „Amikor te vagy az egyetlen, aki valójában reagál erre a krízishelyzetre, és mindenki más csak úgy van vele, hogy oké, ez fontos, de túlságosan elfoglalt vagyok az életemmel, az fura érzés. (…) szóval, igen, depresszióba estem” – számolt be Greta a ráismerés pillanatairól. 

A kiutat az jelentette, amikor rájött, klímaaktivistaként mégis tehet a reménytelennek tűnő helyzet ellen. Rosa Parks afroamerikai polgárjogi aktivista példája inspirálta arra, hogy egyedül merjen a békés ellenállás eszközével tüntetni. Greta elmondása szerint úgy érzi, hogy Asperger-szindrómásként máshogy ítéli meg a világot, és a klímaváltozás helyzetét kezdettől fogva máshogy látja, mint környezete. A spektrumzavar ahhoz is hozzájárul, hogy Greta ilyen nyíltan és kendőzetlenül tudja kifejezni elkeseredését és csalódottságát – akár a világ legfontosabb politikusai előtt is.

A harc már régen elkezdődött

A Fridays for Future mozgalom első globális sztrájkját ugyan csak idén március 15-én szervezte meg, de a változásért valójában már évek óta küzdenek aktivisták és feltalálók, köztük számtalan tinédzser. Az online térben hamar elterjedt egy Gretát és az ifjú holland feltalálót, Boyan Slatot összehasonlító poszt, amely erre is felhívja a figyelmet. Slat, a jelenleg 25 éves feltaláló 16 éves kora óta foglalkozik olyan megoldások keresésével, amelyek segíthetnek megtisztítani az óceánjainkat a felhalmozódott műanyaghulladéktól. Iskolai projektből nőtte ki magát Boyan 2013-ban megalapított Cleanup Ocean alapítványa, melynek mára 70 fősre duzzadt kutatócsoportja 5 éves kitartó munka árán fejlesztett ki egy olyan eszközt, amely mára képes egyszerre nagy mennyiségű műanyaghulladékot kiszűrni és összegyűjteni a Csendes-óceán térségében.

Fotó: Boyan Slat Facebook oldala

Boyan Slat azonban csak egy példa a sok közül. A ma 21 éves amerikai Keiana Cave mindössze 19 évesen fejlesztett ki egy olyan molekulát, amely sikeresen kimutatja a tengeri olajkatasztrófák után vízben maradt rákkeltő karcinogéneket, ezzel hozzájárulva a tengeri ökoszisztémák megmentéséhez.

A 18 éves amerikai Hannah Herbst 15 évesen mutatott be egy olyan eszközt, amelynek működési elvét felhasználva az óceán hullámzásából nyerhetnek ki energiát a Föld olyan térségeiben, ahol jelenleg nincs áram. 

Hasonlóan fiatalon, 14 évesen mutatott be az indiai Lalita Prasida 2016-ban egy olyan olcsó eljárást, amely kukoricacsutka felhasználásával képes az ipari vagy mezőgazdasági tevékenységek következtében szennyezett vizet megtisztítani. Ilyen konkrét példák és megoldások hallatán pedig sokakban felmerült a kérdés: mindezek mellett a Fridays for Future mozgalom és Greta mit tesznek a változásért?

„Csak az üzenet közvetítője vagyok”

„Nem vagyok tudós, nincs meg hozzá a megfelelő tudásom, én csak egy üzenet közvetítője vagyok” – jelenti ki Greta, ha ezzel kapcsolatban kérdezik. És hogy mi az üzenet? Ha megnyitjuk a Fridays for Future Magyarország honlapját, az első dolog, amit meglátunk, egy visszaszámláló óra. Fölötte ennyi áll: „fogy az időnk”.

„A klímaváltozás veszélyeire és a megoldási lehetőségekre szeretnénk felhívni a figyelmet. Egyénileg szólítjuk meg az embereket, mert a saját életmódunkon is szükséges változtatni, de a döntéshozóknak nagyon nagy a felelőssége” – összegzi röviden a mozgalom céljait Pribéli Levente, szervező a Mércének adott interjúban. „Folyamatos a gazdasági növekedés, a GDP az általános érvényű mérőszám, amibe viszont nincs belefoglalva, hogy milyen környezeti kárt jelent az adott termék előállítása. Az a lényeg, hogy megértsük, hogy sokkal fontosabb lenne egy hosszú távon fenntartható gondolkodásmódot kialakítani.” 

Fotó: Fridays For Future Magyarország

Ahhoz, hogy a változás megtörténjen, ennek a környezettudatos szemléletnek meg kell jelennie nagyban, felsőbb szinteken is, de fontos, hogy kicsiben, a mi fejünkben is megszülessen a gondolat: folytonos anyagi sikereket jelképező tárgyak halmozása nem lehet a hosszú távú cél, egyéni szinten is fenntarthatóbb életmódra kell váltanunk. A változtatásra kis döntések mentén van lehetőségünk, ezekre konkrét tanácsokat is találunk a mozgalom oldalán: sok hús helyett válasszunk inkább növényi alapú ételeket, használjuk a tömegközlekedést, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és ami marad, gyűjtsük szelektíven. Hasznosítsunk újra! Apróságok, de ha mind ennyivel hozzájárulunk a közös megoldáshoz, a különbség hatalmas lesz. Ha pedig ez az üzenet még több emberhez eljut a mozgalom hatására, az már egy nagy lépés a változás felé.

Kiemelt fotó: Jörg Farys / Fridays for Future

Dömötör Júlia