Hajléktalanság

„Ne hibáztassuk a hajléktalan embert azért, mert hajléktalan!”

Az Utcajogász Egyesület munkáját Murányi László koordinátor szemszögéből egy korábbi cikkünkben ismertettük. Most az egyik önkéntes jogász mesél a szervezetről és a személyes ügyfélfogadás szüneteléséről. Dr. Takács Ádámmal beszélgettünk.

Tovább

Utcán talált történetek

Milyen (nem)tudásra épít a hajléktalanokat sújtó társadalmi undor? Miért bünteti a törvény az utcán élőket? Ilyen kérdéseket feszeget a most következő három dokumentumfilm. Kész válaszokat nem, de történeteket, amelyeken gondolkodhatunk, adnak.

Tovább

„Segíteni mindig jó érzés, de rászorulóknak segíteni különösen jó”

A Heti Betevő közel 7 éve oszt minőségi meleg ételt rászorulóknak – napjainkban már 5 helyszínen az országban. Csermák Zsuzsával, a kezdetek óta segítő, jelenleg a 8. kerületben tevékenykedő önkéntessel beszélgettem.

Tovább

Veszélyben vannak, akiknek nincs hol otthon maradni

A koronavírus-járvány a hajléktalan embereket kiemelten érinti. Helyzetükből kifolyólag az otthon maradás számukra nem opció, így az esetükben a távolságtartás és a fokozott óvatosság lehet a megoldás a vírus megelőzése érdekében.

Tovább

Segítség a jog útvesztőiben

Az Utcajogász Egyesület jogi segítséget ad az arra rászorulóknak. Murányi László (becenevén Muri) koordinátorként, szervezőként dolgozik az egyesületnél. Munkájáról, történetéről és szociális kérdésekről beszélgettünk.

Tovább

Otthontalanok a médiában

„Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?”, „Szeged utcáit ismét ellepték a koldusok.” – ehhez hasonló mondatokkal gyakran találkozhatunk a médiában. Miért fontos a fedél nélkül élők hiteles bemutatása, és miért nem sikerül ez sokszor?

Tovább

Volt már olyan, hogy nem volt pénze betétre? Elképzelhetetlen, igaz?

Magyarországon több ezer nőt érint a menstruációs szegénység, mely bár nem új jelenség, még mindig nem kap elég figyelmet. De mit is jelent ez pontosan? Összefoglalónkban a menstruációs szegénység okairól, okozatairól és a segítés módjairól olvashattok.

Tovább

„Én valahogy mindenben különbözöm az emberektől”

Trényi István nem tudna kiállni kéregetni, ehelyett a saját maga által készített újságját árulja nap mint nap. Egykori kőműves versekkel és tanulságos idézetekkel tölti meg kiadványát, melyről szívesen mesélt egy csésze tea mellett.

Tovább

Nőiség. Anyaság. Hajléktalanság.

Jakoda Mária, vagyis Csurika, a Kazinczy Living Library oszlopos tagja, huszonegy éve a Fedél Nélkül lap terjesztője és a 2009 óta működő A Város Mindenkié csoport alapító tagja mesél hajléktalanságról, női identitásról és nők elleni erőszakról.

Tovább

Hogyan számolható fel a hajléktalanság?

Megoldás lehet, ha az aluljárókból eltüntetjük a hajléktalan embereket, vagy inkább speciális ellátásra, kisebb létszámú menedékhelyekre, esetleg szociális bérlakásokra lenne szükség?

Tovább