Gyermekvédelem

Porszem

Mi miatt érezheti egy gyerek azt, hogy értéktelen? Hogy bármit tesz, csak hibázni fog? Mi formálja át egy gyermek iskolában töltött mindennapjait a túlélésért való állandó küzdelemmé?

Tovább

KórházSuli a koronavírus idején

A KórházSuli Alapítványt talán nem szükséges bemutatnunk; a csapatot és munkájukat korábbi cikkünkben ismertettük. Ezúttal arról kérdeztük őket, hogyan hatott tevékenységükre a koronavírus miatt kialakult helyzet.

Tovább

Online önkéntesek: segíteni a fotelből 

Az új típusú koronavírus járvány miatt sok ezer tanár és diák kényszerült megbarátkozni a digitális oktatás platformjaival, ám vannak, akik másfél évvel ezelőtt önként, tudatosan választottak online felületet a tanításhoz.

Tovább

Távoktatás ott, ahol áram sincs

A koronavírus-járvány következtében március közepe óta iskolalátogatási tilalom van érvényben. Az utóbbi hetekben mindenkinek nagy kihívást jelentett a távoktatás megoldása, vannak azonban olyan települések, ahol ez hatványozott nehézségekbe ütközik.

Tovább

Karácsony az ócsai szociális lakóparkban

Néhány éve egy nyári tábor megszervezése hozta össze azokat a fiatalokat, akik 2018-ban megalapították a Menetszél Egyesületet. Most az ócsai szociális lakóparkba kísértem el az önkénteseiket egy rendhagyó karácsonyi foglalkozásra.

Tovább

Segítsünk okosan!

Adományokra nemcsak a téli ünnepek idején, hanem egész évben szükség van. Előfordul azonban, hogy tájékozatlanságból nem jut el a segítség a megfelelő helyre. Íme a teendő, ha szeretnénk, hogy garantáltan célba érjen adományunk.

Tovább

Gyermekek, akikért lilába borul a Lánchíd

„Kicsi vagyok én, majd megnövök én / Esztendőre, vagy kettőre nagylány leszek én!” A gyermekdal hangjai egészen mást jelentenek egy kórház gépeinek és inkubátorainak zúgásában. De honnan szállnak e dallamok?

Tovább

Gyógyulva tanulni, tanulva gyógyítani – a KórházSuli Alapítvány

Tavaly április elején a Bridge Budapest Egyesület azokat a szervezeteket díjazta, amelyeknek a profilja a gyerekek fejlesztése és jövőre való felkészítése. Bemutatjuk az Esély kategória győztesét, a KórházSuli Alapítványt.

Tovább

Állami gondozottként is van esély a sikeres életkezdésre

Saját lábra állni egy átlagos hátterű huszonévesnek sem könnyű, az állami gondozottaknak pedig még több akadállyal kell szembenézniük. Ebben nyújt nekik segítséget az SOS Gyermekfalvak Leaving Care programja.

Tovább

Ne félj, mesélj!

A serdülőkor az egyik legérzékenyebb időszak az ember életében. Változások ezrei kísérik a tiniket a felnőtté válás útján, nem is csoda, ha számos kérdés merül fel bennük. De kitől kérdezzenek, ha a barátoktól ciki, a szülők előtt pedig túl kényes a téma?

Tovább

Zaklatás az Instagramon, avagy az interneten nem lehet elbújni

A gyerekek és a tinédzserek között nem újkeletű dolog egymás piszkálása, a beszólogatás, ami rosszabb esetben zaklatássá is fajulhat. De mi van akkor, ha ez a – bullyingnak is nevezett – jelenség átkerül a virtuális térbe, a közösségi médiába?

Tovább

A gyermekbántalmazás háttere

Hogyan alakul ki a bántalmazó család, és mik az esélyei egy ilyen családban felnövő gyereknek? Meddig magánügy, ami a családban történik? A gyermekbántalmazás témája állt a Menetszél Egyesület harmadik kerekasztal-beszélgetésének középpontjában.

Tovább