Fogyatékossággal élők

„A végső cél az önállóság növelése”

A Down Alapítvány gondozóházai családias környezetben szállást, egészségügyi és mentálhigiénés ellátást, szabadidős programokat és sok esetben munkavégzési lehetőséget biztosítanak ügyfeleiknek. A Zágrábi utcai Gondozóházban jártunk.

Tovább

Fogyatékossággal élőként boldogulni a munka világában

Budapesten és vidéken létezik néhány olyan kávézó és étterem, ahol megváltozott munkaképességűeknek biztosítanak állást. Ha ellátogatunk ezekre a helyekre, akkor nemcsak az ott dolgozó fogyatékossággal élők, hanem munkához való joguk mellett is kiállunk.

Tovább

„Kék szív dobog a mellkasomban”

„A mozgás öröme mindenkié” – hirdeti a Suhanj! Alapítvány, amely úszó- és futóedzésein 2010 óta várja sérült és fogyatékossággal élő társainkat, sőt az önkéntesek elkísérik őket a versenyekre is.

Tovább

Egy falat emberség – Interjú a Kockacsoki alapítójával

Egy új hobbi és a közvetlen kapcsolat az autizmussal nyitotta meg a Kockacsoki kapuit. A csokimanufaktúra és közösségi tér autistákkal foglalkozik, és autistákat foglalkoztat. Dénes Ákossal, a Kockacsoki alapítójával beszélgettünk.

Tovább

Milyen lehet befogadni egy Down-szindrómás kislányt?

„Nincs reménytelen helyzet” – mondja a Down-szindrómás Csepke anyukája. Öthetesen vitték haza a hetedik testvért, és lassan kilenc éve alkotnak egy családot. Nehézségeikről, Csepke fejlődéséről és jövőjéről beszélgettünk.

Tovább

„Úgy tekintek a betegségre, mint egy nemes küldetésre”

Üvegcsonttal született, kerekesszékkel közlekedik, tavaly mégis hónapokat töltött Spanyolországban egyedül. Ivanova Danielával a lelki és fizikai utazásairól beszélgettünk.

Tovább

Családként megélni a fogyatékosságot

Réka 20 éves, szeret sütni, kirakózni, és most éppen szerelmes. Terhesség közbeni komplikáció miatt pedig középsúlyos értelmi fogyatékos. Vele és családjával beszélgettünk a mindennapokról, a többségi társadalomról és arról, hogy mit tartogat a jövő.

Tovább

Nem mi és ők vannak – mi vagyunk együtt, emberek

Hang nélkül beszéltünk, szájról olvastunk, különböző szemüvegeket próbáltunk ki, és tanultunk: elfogadást, megértést, együttérzést. Ezek történtek a Dear Society fogyatékossággal élőkről szóló képzésén.

Tovább

Fogyatékossággal élők a médiában

Mozgáskorlátozott és fogyatékossággal élő embereket sokszor szánalom vagy jótékonyság tárgyaként mutatnak be újságcikkekben, tévé- és rádióadásokban. A sokszínűség tudatosítása a médiában jelenthetné egy koherens társadalom kezdetét.

Tovább

Hogyan hagyja cserben a divatvilág a mozgássérülteket?

Manapság már egyre több bőrszín, testalkat és identitás jelenik meg a kifutókon, mégis van egy kisebbség, amelyet a nagy divatmárkák továbbra is mellőznek. A mozgáskorlátozottaknak és a fogyatékossággal élőknek pedig sokat jelenthetne a reprezentáció. 

Tovább

A könyv életre kel – A Bodor Tibor Kulturális Egyesület munkája

Magyarországon egy év alatt legalább 8000 könyv jelenik meg, a gyengénlátók számára azonban jelenleg körülbelül 4100 hangoskönyv érhető el. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület célja, hogy önkénteseik segítségével a fenti arányokon változtassanak.

Tovább

„A szülők is fejlesztésre szorulnak”

Klaudia több mint 25 éve dolgozik a Pető Intézetben konduktorként. Munkája sokkal inkább hivatás, mintsem hétköznapi értelemben vett munka. A hivatásához fűződő élményeiről, motivációjáról és a fogyatékossággal élők helyzetéről beszélgettünk.

Tovább

Élet 65 rózsával

„Amikor megszülettem, 65 rózsával jöttem a világra. A nevem Fruzsi, és cisztás fibrózissal születtem.” Farkas Fruzsinával beszélgettünk arról, hogyan éli meg a világot, és a világ hogyan éli meg őt.

Tovább

Nőgyár Boutique: egy különleges munkahely

Nagyné Németh Adrienn két és fél éve ápolja otthon Rett-szindrómás kislányát. Sorstársaival összefogva elindította a Nőgyár Boutique-ot, ami nemcsak pénzkeresési lehetőség számukra, hanem hozzásegítette őket, hogy társadalmilag hasznosnak érezzék magukat.

Tovább