Fenntarthatóság

A klímatudatos kert

Érezhető trend lett hazánkban is, hogy háztartásaink egyre környezettudatosabbak; igyekszünk takarékoskodni az energiával, szelektíven gyűjtjük a szemetet, előnyben részesítjük a zöld megoldásokat. Érdemes ilyen nézőpontból rápillantani a kertünkre is!

Tovább

6+1 csomagolásmentes üzlet Budapesten és környékén

Nagy eredménynek számít a tudatos vásárlás terjedése kapcsán, hogy egyre kevesebb embernek kell már bemutatni, mit is takar a zero waste bolt fogalma. Cikkünkben kedvenc budapesti csomagolásmentes üzleteinket szedtük össze, egy budaörsi ráadással.

Tovább

A tudatos bőrápolás hitvallás?

A tudatos bőrápolás nemcsak trenddé, hanem hitvallássá vált a magyar vásárlók körében. A korábban alternatív életmódnak tartott veganizmus hatására a modern szépségápolási ipar kulcsszavai az újrahasznosítás, az ökológia és a biológiailag lebomló lettek.

Tovább

Az éltető olaj

Sokan nem gondolunk bele, mennyire össze vagyunk kapcsolódva az olajjal. Mélyen legbelül azonban tudjuk, hogy habár függünk tőle, használatával a saját vesztünkbe rohanunk.

Tovább

Fenntarthatóan a nagyvárosban – karantén alatt is

Még soha nem volt szükség olyan szintű társadalmi összefogásra, mint most. Bálint Orsolyával, a Messzelátó Egyesület elnökségi tagjával beszélgettünk fenntarthatóságról, tudatosságról, a közösségek fontosságáról és a világjárvány hatásairól.

Tovább

Kiáltások a Földért – kilátások az égből

A világűrből ránk fókuszáló műholdak felvételein is megjelennek a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott emberi döntések emberfölötti következményei. Hogyan változik a fenntarthatóság eszménye egy világjárvány megjelenésekor?

Tovább

Zöldkáté járvány idejére – Koronavírus és a környezettudatosság

Világjárvány. A károsanyag-kibocsátás csökken, az ózonréteg regenerálódik, vadállatok merészkednek a karantén alá került városokba. De mi lesz az egyéni döntéseinkkel ebben a teljesen ismeretlen helyzetben? Tarthatóak-e most is a zöld elveink?

Tovább

Ilyen egy hét hús nélkül egy húsrajongónak

Környezetvédelmi okokból, egy kísérlet részeként egy hétre vegetáriánussá váltam. Összeszedtem, milyen tapasztalatokkal zártam a megvonást.

Tovább

A csoportos és az egyéni részvétel ereje

A klímaváltozás témája igen megosztó: van, aki megkérdőjelezi létezését, és van, aki szívügyének tekinti a témát. A Fridays For Future nemzetközi mozgalom az utóbbi csoportba tartozó fiatalok kezdeményezése.

Tovább

Egy marha élete

Brünhilda vagyok, egy vöröstarka, holstein-fríz fajtájú szarvasmarha, pontosabban tehén. Svájcból származom, de jelenleg egy magyarországi tehenészeti telepen élek, és nyolc évemmel már a bölcs öregek közé tartozom.

Tovább

Aki legyőzött 7 tonna hulladékot – interjú Párdy Bencével

Tavaly öt hónapig dolgozott önkéntesként a Tiszán azért, hogy minél több hulladéktól tisztítsa meg a folyót és az árterét. Tevékenységéért 2020 februárjában elnyerte a Highlights of Hungary támogatói különdíját. Párdy Bencével beszélgettünk.

Tovább

Hiába káros, nehéz nélküle élni – műanyag az élelmiszeriparban

Miért használjuk még mindig széles körben a műanyagot? Vajon tud-e valóban műanyagmentesen működni egy hulladékmentes bolt? Nemes Rékával, a budapesti Ne pazarolj Zero Waste Shop & Café egyik megálmodójával beszélgettünk.

Tovább

A gyűjtögetéstől a tudatosságig – út a fenntartható divat felé

„Kicsit nagy, de majd otthon beveszek belőle” – sokszor vettem ezzel a felkiáltással olyan ruhákat, amiket aztán sosem alakítottam át otthon. Ezek a végül értelmetlen vásárlások nekem csak kidobott pénzbe, a környezetnek viszont jóval többe kerültek.

Tovább

Sok gyermeket nevelve is lehetünk környezettudatosak

Nem vállal kettőnél több gyermeket Harry herceg és Meghan Markle, hogy lelassítsák a klímaváltozást. A környezetvédők szintén a gyerekek számának csökkenésében látják a megoldást, egy héttagú család szerint azonban a kettő nem függ össze egymással.

Tovább

Fiatalok a klímaharc élén

„Cserben hagytok minket, de a fiatalok kezdik megérteni az árulásotokat. (…) A változás pedig el fog jönni, ha szeretnétek, ha nem” – mondta Greta Thunberg az ENSZ előtt tartott beszédében. De mit tesznek valójában ezek a fiatalok a változásért?

Tovább

Egy tanítónő harca a környezetvédelemért

A klímaváltozás kapcsán sokszor felmerül az egyéni és a kollektív felelősség kérdésének dilemmája. Mit tehetünk a saját közegünkben a környezetvédelemért? Erről beszélgettünk Melisek Blanka felvidéki tanítónővel.

Tovább

Neked szemét, nekik táska

Divatosnak lenni és csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat egyszerre? Egyedi holmik, kreativitás és újrahasznosítás? Három magyar vállalkozásnak sikerült. Utánajártunk, hogyan.

Tovább